Hamp: Multifunktionel økologisk afgrøde, højværdi i frø

Hamp: Multifunktionel økologisk afgrøde, højværdi i frø
Projektansvarlig

Formål
Forøge paletten af økologiske afgrøder samt at forbedre økonomien i økologisk planteproduktion, ved at optimere anvendelsen af hele hampplanten og dermed udbrede dyrkningen af en nyere økologisk afgrøde. Det vil blive demonstreret, hvordan dyrkningsmetoderne skal tilpasses for, at hele planten kan anvendes. Hidtil har det primære fokus været fibrene. Men der er en række muligheder i andre dele af planten, der er vigtige for, at man kan udnytte det samlede økonomiske potentiale i hampproduktionen.


Indhold

Projektet vil demonstrere følgende i 2011:

  • Dyrkningsmæssige tiltag således at udbyttet af både fibre og frø optimeres.
  • Høstteknikker der er anvendelige både ved høst af frø og fibre.
  • Hampeoliens anvendelighed og afsætningsmuligheder.
  • Behov/muligheder for anvendelse af hampekager som proteinkilde til økologiske fjerkræ og svin.
  • Hampehalm og skævers muligheder som strøelse/dyrkningsmedie i gartnerier.
  • Hamp som energiplante samt kilde til reduktion af klimagasser i landbruget.
De økonomiske muligheder i de forskellige dele af hampplanten.

Tyske sortsforsøg i hamp

Danmark har i disse år fokus på dyrkning af hamp til modenhed til olie og protein og samtidig udnyttelse af stænglerne til fiberformål.

Forsøg med økologisk hamp til frø

Hampefrø har et højt indhold af højværdiproteiner og –olier, som gør frøene interessante til såvel fodermiddel som human ernæring.

Vinterdækning af økologiske gulerødder - er hamp en mulighed?

Halm som dækkemateriale for gulerødder, er en dyr metode, og skal i fremtiden baseres på økologisk dyrket biomasse fra halm eller lignende.

Hollandske erfaringer med hampestrøelse til kyllingeopdræt

I Holland er der i løbet af 2010 og 2011 sket en ændring i strøelsesmarkedet til slagtekyllinger. Ud af ca. 450 kyllingefarme anvender de 70 af dem hampestrøelse i større eller mindre omfang.

Oversigten 2011 - oekologisk_dyrkning foreloebig

Kvalitet af hampefrø til højværdifødevarer og -foder

I de seneste to år, 2010 og 2011, har der været dyrket økologisk hampefrø til modenhed for at opnå erfaring med dyrkning af en ny afgrøde, og anvende hampefrøet til fodring samt presning af frøet til højværdiolier og -proteinkage.

Oversigten 2011 - Økologisk dyrkning

Afsnit fra Oversigt over Landsforsøgene 2011.

Økologisk hampekage til kvæg

Hampekage har samme proteinindhold som rapskage og kan også bidrage med fedt i rationen til økologiske malkekøer.

Erfaringer med høst af hamp

Forskellige metoder til høst af hampefrø blev afprøvet: Ribbehøst, direkte mejetærskning med to forskellige stubhøjder samt skårlægning efterfulgt af mejetærskning.

Frøudbytter i hamp

Hampfrø og -kage er især relevante som højværdi proteinkilde til fjerkræ og svin. Det skyldes især det høje indhold af aminosyrerne methionin og cystin.

Hamp - en økologisk afgrøde med multifunktionelt potentiale

Hamp rummer store muligheder med udnyttelse af både frø og stængel. Et projekt hos Videncentret for Landbrug over to år ser på mulighederne.

Hampeskærver som strøelse til kvæg

Økonomisk og ernæringsmæssig værdi af hampefrø og hampekage i 100 % økologisk fjerkræfoder

Hampeprodukter, herunder både frø og kage er interessante råvarer i økologisk fjerkræfoder på grund af det høje indhold af protein, kombineret med en god aminosyreprofil.

Hamp - Multifunktionel økologisk afgrøde

LD - afsluttende rapport